Skole foredrag: Danmarks Besættelse


Danmarks Besættelse

image

Om morgenen den 9. april 1940 overskred den tyske værnemagt den danske grænse. Få timer efter kapitulerede Danmark. For første gang i over 1000 år var Danmark underlagt en fremmed nation.

Foredrag 1. Samarbejdspolitikken
Det slog dybe skår i den danske befolkning, da regeringen i 1940 valgte at samarbejde med den tyske besættelsesmagt. På overfladen var alt fred og idyl. Men under overfladen boblede utilfredsheden. I 1943 var Danmark præget af sabotagehandlinger rettet med tyskerne. Den 29. august 1943 afviste regeringen et tysk ultumatum og trådte tilbage. Danmark var reelt i krig med Nazi-Tyskland.

Foredrag 2. Theresienstadt
Da den danske regering trådte tilbage den 29. august 1943 forvandt den sidste beskyttelse for de danske jøder. Men da tyskerne slog til om aftenen den 1. oktober 1943, var jøderne forsvundet. De var flygtet til Sverige i en af 2. Verdenskrigs mest spektakulære redningsaktioner. Men 481 danske jøder nåede ikke i sikkerhed. De blev deporteret til Theresienstadt i Tjekkiet, hvor de i halvandet år, frem til april 1945, balancerede på kanten af en af menneskehedens største forbrydelser - Holocaust.

Foredrag 3. Modstandskampen
De blev betragtet som kriminelle rebeller. Den danske statsminister anbefalede i 1942 befolkningen, at angive dem til myndighederne. Men modstandsbevægelsen var ikke kun et ungdomsoprør. Den var udtryk for den danske befolknings vilje til modstand mod tyskerne.
Fra 1943 og frem til Befrielsen 4. maj 1945 udkæmpede den ”underjordiske hær” en regulær krig mod den tyske besættelsesmagt. Med store menneskelige omkostninger for alle de involverede.