Livet er også til dig, Martin

image

Livet er også til dig, Martin

“Livet er også til dig, Martin” henvender sig både til unge fra 13 år og til voksne.

Historien foregår i 1970’erne, men Martins oplevelser, problemer og følelser er tidløse.
Det er smertefuldt at blive ekskluderet fra flokken og det påvirker ethvert barn det rammer.
For et barn, der bliver mobbet risikerer at være påvirket for livstid.
Mobningen vil, hvis ikke den bliver stoppet, forandre barnets personlighed. Den mobbede skal bære en dæmon i hjertet resten af sit liv.
En dæmon, der vil påvirke relationer til andre mennesker. En dæmon som vil påvirke adfærdsmønstre, valg og ikke mindst fravalg.
Den mobbede skal til evig tid leve med det ubesvarede spørgmål - “Hvilket menneske ville jeg have været, hvis ikke jeg var blevet mobbet?”

Bogen, kort fortalt

Martin er en udadvendt dreng på 11 år, der holder af sin skole og sine kammerater. Men en dag flytter familien til nabokommunen og Martin må skifte skole. Det bliver begyndelsen til en hverdag præget af mobning og ensomhed.
For på den nye skole forventer alle at Martin uden videre falder til med både undervisning og kammerater. Drengene i den nye klasse interesserer sig kun for fodbold mens Martin interesserer sig for teater og musik. Han er i chok over sit skoleskifte.
De nye klasse kammerater reagerer med grovkornet mobning, såsom et ydmygende øgenavn, ”Fimse Fjog”.
En knugende ensomhed bliver Martins dagligdag. Med årene bliver han mere og mere indadvendt og ulykkelig. Ingen ser det, for han formår at skjule sin smerte bag et strålende smil.
Mobningen, ydmygelserne og skældsordene knækker ham bid for bid. Hvem kan nå ind til ham og overbevise ham om, at livet også er til ham?

Uddrag fra bogen

Kap 2. 5. klasse 1975-1976

– Vi har overvejet, hvad vi skal stille op med sådan en blærerøv som dig, kom det fra Mads i en ubehagelig tone: Så vi har en lille gave til dig. Noget, du skal have altid.
Helenes irriterende fnisen lød i baggrunden, som en enerverende baggrundsmusik. Snart fulgte de andre piger trop.
Med en slanges ubarmhjertige hurtighed kom Mads ene hånd farende og greb Martin i struben og holdt ham fast i et nådesløst hårdt greb. Martin gispede efter vejret, fægtede med armene og kæmpede forgæves for at slippe fri.
Men Mads var nådesløs og betydeligt stærkere end Martin. Han gik et par skridt frem og tvang dermed Martin tilsvarende at vige et par skridt.
– Du skal have et rigtig sødt kælenavn, der passer til et fjols som dig, kom det katteblidt fra Mads.