Alle Emner


Nyhed | 1700-tallet - Fredstid, fremgang og fattigdom

image

1700-tallet var de store tankers århundrede. Mens enevælden var på sit højeste og kongernes magt var ubegrænset, blev de tanker udviklet, som skulle bane vej for folkestyre og demokrati.

Årene 1720 - 1807 er den længste fredsperiode i Danmarks historie. Danmark blev i disse år styret af tre meget specielle konger. Den pietistiske Christian d. 6. indførte stavnsbånd og kirketvang, men lagde også de første frø til vor tids velfærdssamfund. Den fordrukne Frederik d. 5. overlod styret til nogle af de dygtigste embedsmænd Danmark nogensinde har haft, der opbyggede en statsadministration, som reelt stadig eksisterer. Den psykisk syge Christian d. 7. lod sin livlæge, Struensee, eksperimentere med de frihedsrettigheder, vi i dag tager for givet.

Danmark oplevede på en og samme tid ubeskrivelig fattigdom og uhørt rigdom. Et århundrede, der på godt og ondt skulle bane vej for, at Danmark i dag er et frit og velstående samfund.

Foto:
Adam Gottlob Moltke var en af 1700-tallets mest magtfulde embedsmænd. Hans magt og indflydelse kulminerede under den svage Frederik d. 5. Moltke sikrede umådelig rigdom til både Danmark og til sig selv. En formue, han investerede i det smukke Bregentved Gods ved Haslev.Nyhed | Danmark i 1950’erne - mellem krig og velfærd

image

1950’erne er beretningen om et Danmark, der skulle finde sin nye plads i Europa. Et årti, hvor gamle normer og sædvaner kom under pres. Hvor rock’n roll, tyggegummi og coca cola fristede de unge. Hvor Morten Korch-filmene mindede forældrene om dengang, før verden gik af lave. Danmark sad lidt fast i 1950’erne. Besættelsestiden var overstået men det kneb med at komme videre, for økonomien ville ikke komme rigtig i gang trods Marshall-hjælp og nye traktorer. Men det var tydeligt, at noget var på vej. For efter 2. Verdenskrig var det USA der dominerede og amerikanerne kendte kun en vej - og det var fremad.

Danmark fik kvindelig tronfølge og tre markante statsministre bidrog på hver sin måde til, at Danmark skulle blive rustet til 1960’erne og det største velfærdsboom nogensinde.