Øvrige emner


Nyhed | Danmark i 1950’erne - mellem krig og velfærd

image

1950’erne er beretningen om et Danmark, der skulle finde sin nye plads i Europa. Et årti, hvor gamle normer og sædvaner kom under pres. Hvor rock’n roll, tyggegummi og coca cola fristede de unge. Hvor Morten Korch-filmene mindede forældrene om dengang, før verden gik af lave. Danmark sad lidt fast i 1950’erne. Besættelsestiden var overstået men det kneb med at komme videre, for økonomien ville ikke komme rigtig i gang trods Marshall-hjælp og nye traktorer. Men det var tydeligt, at noget var på vej. For efter 2. Verdenskrig var det USA der dominerede og amerikanerne kendte kun en vej - og det var fremad.

Danmark fik kvindelig tronfølge og tre markante statsministre bidrog på hver sin måde til, at Danmark skulle blive rustet til 1960’erne og det største velfærdsboom nogensinde.Lyndon B. Johnson - Præsidenten, der gav op

image

Få timer efter drabet på præsident John F. Kennedy den 22. november 1963 blev Lyndon B. Johnson taget i ed som USAs nye præsident. 

Omstændighederne kunne næppe være værre og nationen var i chok over præsidentdrabet. Men præsident Johnson forstod at gribe den chance, skæbnen uventet havde spillet ham i hænde. 

Han fik gennemført den omdiskuterede Borgerrettighedslov, der sikrede USAs sorte befolkning samme rettigheder som den hvide befolkning. Herefter fulgte en lang række sociale og politiske reformer, der på dramatisk vis skulle vende op og ned på det amerikanske samfund. 

Det kunne være blevet en succes. Men 1960’erne var velstandens og oprørets årti. 

Kvindefrigørelse, seksuel frigørelse, ungdomsoprør og hippiebevægelse. Altsammen skulle det vende op og ned på alle normer. 

Over det hele lå en tung skygge, som skulle ende med at tage kontrollen fra præsident Johnson. Vietnamkrigen, der skulle blive hans og hele USAs forbandelse.Mobberi set i børnehøjde

image

Hvordan oplever et barn at blive udsat for mobning?

Hvilke tanker gør et barn sig, når det er sat udenfor fællesskabet?

Hvordan påvirker det et barn at være udstødt, alene, svigtet?

Med afsæt i romanen “Livet er også til dig, Martin”, forsøger jeg at give et bud på, hvordan børn oplever mobningen.

Det er historien om 11-årige Martin, der i 5. klasse skifter til en ny skole. En skole, hvor han ikke føler sig tilpas og hvor han oplever, at han ikke er en del af fællesskabet.

Beretningen er udelukkende set og fortalt fra Martins perspektiv. Hvordan hans liv slår en dramatisk kolbøtte og hvordan det kommer til at påvirke resten af hans skoletid.

Og måske resten af hans liv?

Beretningen foregår i 1970’erne og giver samtidig et indblik i et Danmark for snart så længe siden. Et årti, der på en og samme tid ligger uendeligt fjernt fra nutiden og alligevel, med væsentlige lighedspunkter.

Dengang som nu var mobning et dramatisk problem for mange danske skolebørn. Hvert tiende barn i dagens Danmark bliver udsat for mobning. Til trods for, hvad der er blevet brugt af ressourcer siden 1970’erne på at komme det til livs.Alle tiders jul

image

”..vend kun op og ned på alle ting...”..vend kun op og ned på alle ting...

Julen er et af årets højdepunkter. En tid præget af traditioner. Men alle de gode, gamle danske juletraditioner, hvor stammer de fra og hvor danske er de egentlig? Hvordan holdt man jul for 100 år siden og for 500 år siden? Hvordan stemmer historien om Jesus overens med vikingernes skik med at fejre årets korteste dag med et overdådigt ædegilde.